DF TK: Dignitet prosvjetnih radnika ne košta 50 KM!

by nedim
| 16:58

Demokratska fronta TK-a održala jepPress konferenciju koju he vodila Amra Đapo, profesor engleskog jezika i književnosti, a predstavnicima medija su se o obratili prof. dr. Bahrija Šarić, Ilma Horozić, Mirsada Begović, Fejzo Begović i Azra Jusić.

U saopštenju sa ove press konferencije iz DF navode:

U ponedeljak 10.9. 2018. saopćeno je da su Sindikati obrazovanja i predstavnici Vlade potpisali sporazum o povećanju koeficijenta sa kojim bi se plate u prosvjeti povećale za 6,5%. Većina prosvjetnih radnika je nezadovoljna ovim sporazumom jer smatraju da je ovo povećanje nedovoljno, da nije u skladu sa zahtjevima koje su osnovne sindikalne organizacije izglasale, posebno kada se ima na umu da je u proteklih 10 godina plata prosvjetnih radnika i pomoćnog osoblja umanjena dva puta, te da je ovo povećanje zapravo vraćanje na prvobitno stanje. Vlada se oglušila na zahtjeve prosvjetnih radnika koji su tražili povećanje koeficijenata koje bi išlo u korak sa svakodnevnim poskupljenjima.

DF osuđuje ignoriranje Vlade kad su u pitanju činjenice i realni zahtjevi prosvjetnih radnika. Posebno je ponižavajuća izjava ministra Muratovića da će ovo povećanje vratiti dignitet prosvjetnim radnicima!? Dignitet prosvjetnih radnika nije nešto na šta se može staviti cijena a sigurno ne košta 50 KM, kako se u ovoj izjavi implicira.

Dignitet prosvjetnih radnika vladajuća struktura teško je narušila u proteklom periodu, kako nerješavanjem statusa prosvjetnih radnika na određeno vrijeme i konkursnom procedurom, tako i diskriminacijom u pogledu porodiljskih naknada koje se u 100%-tnom iznosu isplaćuju isključivo zaposlenim u organima javne vlasti u TK, dok su ove naknade znatno niže za sve druge zaposlene, uključujući i prosvjetne radnike – navodi se u saopštenju.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.