CIK BiH: Blizu 200 kandidatskih listi imalo je nedostatke

by admin2
| 15:59

Rok u kojem su politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, mogli da ih otklone istekao je danas u 16 sati.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je prošle sedmice počela ovjeru kandidatskih listi za predstojeće izbore u BiH, 7. oktobra.

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić kazala je Feni da je blizu 200 kandidatskih listi imalo nedostataka, tako da je CIKBiH političkim subjektima ostavio rok od pet dana da otklone te nedostatke.

– Narednih dana očekujemo izvještaj nadležne službe kada ćemo imati tačan pregled onih političkih subjekata koji su naknadno dostavili kandidatske liste, kao i izvještaj da li su nepravilnosti i nedostaci otklonjeni, da bismo do 23. augusta završili konačnu ovjeru kandidatskih listi i objavili ih u Službenim novinama i u sredstvima javnog informiranja – kazala je Pirić.

Centralna izborna komisija BiH je 19. jula, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine, počela proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Centralna izborna komisija BiH je tada ovjerila 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, mogli u roku od pet dana – danas do 16.00 sati otkloniti te nedostatke.

(TI/Faktor.ba)