Prijevremena nosi umanjenje, a koliko penziju povećava svaki mjesec kasnijeg odlaska u penziju u FBiH

by nedim
| 22:34
2301 penzioneri

Postojeći Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji je stupio na snagu 2018. godine kažnjava one koji žele otići u izuzetnu prijevremenu penziju umanjenjem za svaku godinu ranijeg penzionisanja za četiri posto. Međutim, ovaj zakon i nagrađuje, ali one koji nakon ispunjavanja uvjeta za starosnu penziju nastave raditi, piše Faktor.ba.

– Osiguraniku koji ostvari pravo na starosnu penziju, za svaki mjesec kasnijeg odlaska u starosnu penziju koje je proveo u osiguranju u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene penzije uvećava se za 0,166666 posto, odnosno za dva posto na godišnjem nivou. Naprimjer, ukoliko osiguranik ostvari pravo na starosnu penziju sa navršenih 65 godina i pet mjeseci života, ostvareni iznos penzije uvećava se za 0,833333 posto – objasnili su u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno kada navrši 65 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža. Odnosno, kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

Što se tiče odlaska u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju, u ovoj godinu u tu penziju mogu otići žene sa 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Kada je riječ o muškarcima u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju mogu oni koji imaju 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Umanjenje na izuzetnu prijevremenu starosnu penziju je trajno.