EUROPOL otkrio više detalja: “Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge”

by admin2
| 12:16

“U velikoj raciji provedenoj u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom.”

Navodi se ovo danas, 23. aprila, u saopćenju EUROPOL-a, u kojem se ističe kako je, kao i u operaciji ‘Desert Light’, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi: “Više od 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI).”

Primarni cilj operacije kodnog naziva ‘Black Tie’, dalje nastavljaju, bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/nizozemskog državljanina kojeg EUROPOL i Nizozemska smatraju “visokovrijednom metom” – nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin kojeg svjetski mediji opisuju kao vođu Tito i Dino kartela.

“Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom ‘visokovrijedne mete’. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola.

Unatoč hapšenju u novembra 2022., istraga je pokazala da je ‘visokovrijedna meta’ (high value target, eng.) nastavio usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, meta se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU”, saopćeno je iz EUROPOL-a, te se dodaje:

“Među 23 osobe koje su jučer nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti već su uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55 000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, prijenosna računala i druge dokaze.

Nakon zahtjeva primljenog u junu 2023. od Bosne i Hercegovine, EUROPOL je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv uže grupe ili ‘unutrašnjeg kruga’ članova od povjerenja kriminalne organizacije ‘mete’. Među ostalim kaznenim djelima, slučaj u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na ozbiljna kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

EUROPOL je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i provjeravali obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Uz podršku pruženu prije jučerašnje akcije, EUROPOL je podupirao cjelokupnu istragu obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. naši stručnjaci razvili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s metom visoke vrijednosti i njegovom kriminalnom mrežom.”