Predložene nove izmjene zakona u Bosni i Hercegovini: Za odbijanje alkotestiranja kazna 4.000 KM

by admin2
| 13:28
0101 kontrola saobracaja 770

U parlamentarnu proceduru upućen je još jedan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a ovaj put radi se o strožijem kažnjavanju onih koji odbiju alkotestiranje ili testiranje na opojne droge.

Ovaj prijedlog je uputio Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, predviđena je kazna od 4.000 KM za vozača ili instruktora koji odbije testiranje na prisustvo alkohola u krvi, opojnih droga ili lijekova.

Osim novčane kazne predviđena je i zabrana vožnje na šest mjeseci i dodjeljivanje šest kaznenih bodova.

“Ovlašteni policijski nisu u mogućnosti preventivno djelovati i isključiti takve učesnike iz saobraćaja iz prostog razloga što isti olako i gotovo nekažnjeno odbijaju testiranje kojim bi se na licu mjesta utvrdilo da li su vozač ili suvozač pod dejstvom nedozvoljenih sredstava”, ističu iz Kluba zastupnika Demokratske fronte.

Inače, novim izmjenama Zakona o prekršajima sada je moguće izreći zabranu prisustvovanja sportskim događajima, a prekršioci će moći sada kazne plaćati elektronski, potvrđeno je u MUP Republike Srpske.

Dodali su da osoba koja je zatečena u izvršenju prekršaja a odbije da se podvrgne testiranju na opojne droge i sredstva može se zadržati do oporavka, a najduže do 12 sati. Ova mjera ranije nije bila predviđena.