Predsjedavajuća Marinković Lepić, rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH bez Bošnjaka

by nedim
| 18:48

Danas je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Za predsjedavajuću je izabrana Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke, dok su dopredsjedavajući Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Rukovodstvo Predstavničkog doma izabrano je nakon  što je predsjedavajući konstituirajuće sjednice Mirsad Zaimović (SDA) prethodno prekinuo zasjedanje i zakazao njen nastavak u ponedjeljak. Zastupnici SDA potom su napustili sjednicu, dok su predstavnici ostalih stranaka ostali u sali.

Svoj potez Zaimović je obrazložio time što, kako je kazao, sutra ističu rokovi za konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH. On je dodao kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Sjednicom, koja je potom nastavljena, predsjedavao je Safet Omerović (SBiH) kao najstariji među novoizabranim članovima Doma.

 

Za predsjedavajuću Zastupničkog doma FBiH, a na prijedlog Naše stranke, izabrana je Mirjana Marinković-Lepić, za koju je glasao 51 zastupnik, 11 je bilo protiv i šestero je bilo suzdržanih od 69 prisutnih zastupnika. Za dopredsjedavajuću na prijedlog SBiH izabrana je Edina Gabela iz reda ostalih za koju je glasao 51 zastupnik te Mladen Bošković (HDZ) za kojeg su glasala 54 zastupnika, suzdržanih je bilo pet, a 11 protiv. Niko od njih se ne izjašnjava kao Bošnjak, što su sporili iz SDA.

Što se tiče izbora radnih tijela Predstavničkog doma PFBiH, zaključeno je da će uslijediti kada se za to steknu uslovi.

Potom je sjednica prekinuta.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Marinković Lepić je inače prva žena na mjestu predsjedavajuće u istoriji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.