HNS optužio “bošnjačke stranke”: Svjedočimo radikalnim porukama koje se zasnivaju na izazivanju straha

by nedim
| 16:55

U Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine (HNS BiH) optužili su, kako su saopćili, bošnjačke stranke da odbijaju dogovor i da stvaraju dublje podjele.

Kako je navedeno, osuđuju izazivanje huškačke retorike i međunacionalne netrpeljivosti bošnjačkih stranaka. Pozvali su na zajedničko postizanje konačnog političkog rješenja na, kako je istaknuto, dobrobit svih građana “naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine”.

“Svakodnevno u javnosti svjedočimo radikalnim predizbornim porukama bošnjačkih stranaka koje se zasnivaju na izazivanju straha i izazivanju međunacionalne netrpeljivosti. Retorika nemira i konfrontacije stavljena je u srž kampanje koju vode bošnjački politički akteri”, poručili su iz HNS-a.

Ocijenjeno je da se odbija politički konsenzus o, kako je istaknuto, stabilnosti i radu institucija uprkos “apelima hrvatskih političkih predstavnika, ali i predstavnika međunarodne zajednice”.

Iz HNS-a su poručili da je takav način komunikacije u javnosti štetan i bespotreban u uslovima kada se Bosna i Hercegovina nalazi u “dubokoj političkoj krizi usljed koje ne postoje pretpostavke za hitno formiranje vlasti odmah nakon izbora u oktobru”.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.