Studenti biologije i srodnih nauka iz BiH i regiona istraživali biodiverzitet Nacionalnog parka “Una”

by nedim
| 17:00

U periodu od 25. do 31. jula održan je XII internacionalni naučno-istraživački kamp „NP Una 2022.“ realizovan uz pomoć Američke ambasade u BiH.

Cilj kampa bio je istraživanje i ispitivanje biodiverziteta Nacionalnog parka “Una”, kao i osnaživanje i umrežavanje studenata biologije i srodnih nauka iz BiH i regiona.

Kamp je okupio 60 učesnika, studenata biologije i srodnih nauka, trenutnih i budućih mladih istraživača sa različitim društvenim pozadinama i zajedničkom idejom da jedino udruženi možemo realizovati planove zaštite okoliša i osvijestiti državljanine BiH o prirodnom bogatstvu naše države.

Učesnici sedmodnevnog kampa vršili su terenska istraživanja iz oblasti botanike, herpetologije, hiropterologije, ornitologije, mikologije i velikih zvijeri. Studenti su kroz ovakva istraživanja imali priliku, uz podršku mentora, koristiti različite biološke alate, ključeve za određivanje vrsta i priručnike te primjenjivati biološke metode kojima će se koristiti u budućoj naučno-istraživačkoj karijeri.

Učesnik kampa, Ibrahim Hasanović iz Tuzle je istakao:

– Bilo je zadovoljstvo biti jedan od polaznika naučno-istraživačkog kampa na Uni i dobiti priliku da radim sa izuzetnim ljudima. Tokom kampa zajedno smo prenosili znanje i stekli neko novo iskustvo. Ovaj kamp mi je pružio priliku da uživam u ljepoti rijeke Une i ostavio lijepo sjećanje, te se radujem narednom druženju i istraživanju – rekao je.

Slične impresije je imala i Marija Sušac iz Mostara.

– Prvi put sudjelujem na znanstveno- istraživačkom kampu, i mogu reći da je ispunio sva moja iščekivanja, pa čak možda i više od toga. Na ovom kampu bila sam, zajedno sa 10 drugih studenata dio hiropterološke sekcije koja je uključivala dnevni i noćni teren, mrežarenje, razna mjerenja te prstenovanje šišmiša. Mislim da je upravo prilika poput ove, čiji bi rezultati mogli pozitivno utjecati na daljnji razvitak i rad Nacionalnog Parka Una, pa i cijele općine Bihać, i više nego dovoljna kako bi izgradila nas studente biologije kao buduće znanstvenike. Samim tim smatram da je potrebno i više ovakvih kampova, na više lokacija širom BiH, jer stvarno imamo što pokazati svijetu – istakla je.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.