Ispred OHR-a počeli novi protesti, Schmidt razgovara sa liderima stranaka

by Tuzla Info
| 14:27

Ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti građana koji se protive izmjenama Izbornog zakona, koje planira nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt. U međuvremenu Schmidt razgovara s predsjednicima stranaka o izbornoj reformi, piše Klix.

Ovo su drugi protesti ove sedmice, a oni prvi bili su 25. jula. Građani, koji danas protestuju, njih blizu 300, su već blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a.

 

SDP je inicirao prve proteste, a podržali su ih sve stranke koje se protive etničkom konceptu Izbornog zakona. Riječ je o strankama koje smatraju da će se Schmidtovim prijedlogom utvrditi etničke podjele.

 

Visoki predstavnik je prvobitno predložio da postoji izborni prag od tri posto pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju onemogućavanja deblokade vlasti pri konstituisanju vlasti u FBiH i osiguranja da se delegati iz reda hrvatskog naroda isključivo biraju u kantonima u kojima su Hrvati većina.

Međutim, Schmidt je navodno odustao od ovog prijedloga što je ranije nagovijestio i Nerminu Nikšiću. S obzirom na to očekuje se da će na današnjem sastanku insistirati na tehničkim izmjenama u cilju da izbori budu što transparentniji.

Bosanskohercegovačke stranke s hrvatskim predznakom i vlast u Hrvatskoj su podržale prvobitni Schmidtov prijedlog. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su potpuno podržale OHR.