Ko širi dezinformacije: FBiH nije prodala sav ugalj Srbiji

by nedim
| 16:41
0411 ugalj by cin
Federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić je, komentarišući navode da je Srbija kupila sav ugalj koji se iskopava u BiH, rekao da je to pokušaj da neko dezinformacijama možda naruši dobre odnose između Federacije BiH i Srbije.

– Jedina istina je da RMU Banovići izvozi i potpisao je izvoz 100 hiljada tona uglja koji ne odgovara našim TE. Testiran je u TE Tuzla i Kakanja, i povratna je inforamcija da se ne može koristiti – rekao je Džindić za N1.

Džindić je naveo da su u Srbiji izvršena testiranja, te da je taj ugalj podoban za neku od njihovih termoelektrana.

– Koliko imam informaciju niti jedan drugi rudnik nema neki veliki, ili bilo kakav ugovor sa firmama iz Srbije – rekao je Džindić.

On je dodao da se ovim možda žele narušiti jako dobri odnosi između FBiH i Srbije.

– Imamo jako dobre odnose sa Vladom kao FBiH, imamo jako dobre odnose sa ministricom Zoranom Mihajlović. Podsjećam kada smo prošle godine imali krizu sa plinom ministrica je pomogla i izdala nalog da se količine plina preusmjere za Federaciju BiH, čime je spriječen prestanak dotoka plina za FBiH – istakao je Džindić.

Federalni ministar energetike i rudarstva je naveo da su odnosi između dvije vlade jako dobri, te da postoji želja da se oni šire. S tim u vezi ne žele da se dezinformacijama naruše dobar i korektan odnos.

Govoreći o iskopu uglja za potrebe domaćeg tržišta, Džindić je rekao da vjeruje da će rudnici iskopati dovoljne količine za potrebe građana Bosne i Hercegovine, prenosi N1.