U BiH uskoro stiže 50 njemačkih vojnika

by Tuzla Info
| 16:29

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sa saradnicima, primio je 12. jula 2022. godine, Adisa Ahmetovića, izvjestioca Parlamenta Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan.

Ministar Podžić se tokom susreta zahvalio gospodinu Ahmetoviću na interesu da posjeti našu instituciju te ga je informirao o težišnim aktivnostima MO i OS BiH u vremenu pojačanih sigurnosnih i ekonomskih izazova kako u našoj zemlji tako i u cijeloj Evropi.

Ahmetović je, također, upoznat o ključnim zadacima Oružanih snaga BiH, sa posebnim osvrtom na potrebu jačanja kapaciteta Oružanih snaga BiH u kontekstu najnovijeg NATO-ovog koncepta pomoći partnerima usvojenog na posljednjem samitu u Madridu pod nazivom DCB – Defence Capacity Building – Izgradnja odbrambenih kapaciteta.

Ministar Podžić je u razgovoru naglasio značaj dosadašnje bilateralne odbrambene saradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom, koja već dugi niz godina putem brojnih projekata pomaže Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, a koji će biti nastavljeni i u budućnosti.

Na sastanku se razgovaralo i o planiranom učešću Njemačke u okviru Misije Althea EUFOR, gdje se ubrzo očekuje dolazak oko 50 njemačkih vojnika.

Gospodin Ahmetović je ovom prilikom još jednom iskazao podršku Savezne Republike Njemačke evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i priključenju naše zemlje NATO-u, te posebno istakao značaj očuvanja stabilnosti i sigurnosti u našoj zemlji, zbog čega je SR Njemačka i odlučila ponovno postati dio Misije Althea EUFOR.

On je kazao da je od vitalnog značaja za Njemačku da podrži izgradnju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se osigurala prosperitetna budućnost stanovnicima naše zemlje, a posebno mladim generacijama da žive u demokratskom i sigurnom društvu.

Ministar Podžić se na kraju zahvalio gospodinu Ahmetoviću na ukupnoj pomoći i podršci koju njegova zemlja, ali i on lično pružaju Bosni i Hercegovini na putu euroatlantskih integracija i jačanja njenih institucija, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.