Bajramsko jutro u blizini Neuma: Sa mekteba skinuta zastava, ispisani uvredljivi grafiti

by nedim
| 16:23

Vjernicima u neumskom naselju Rabrani bajramsku radost jutros je pomutio grafit kojeg su nepoznate osobe ispisale na objektu uz tamošnji mesdžid.

Na zgradi starog mekteba sprejem je napisano HVO, a na drugom objektu, u neposrednoj blizini, napisano je slovo U. S mesdžida je skinuta i odnesena zastava Islamske zajednice koja se tradicionalno ističe prilikom svih vjerskih praznika, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Džemtalije su, prema riječima Amer ef. Beće, u potpunoj nevjerici i nelagodi doživjeli ovaj necivilizacijski čin koji ima za cilj prijetnju, zastrašivanje i izazivanje nacionalne mržnje.

Bajram namazu u Rabranima je prisustvovalo oko 40 osoba od kojih se gotovo polovina njih nalazi na ljetovanju u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru. Slučaj su prijavili Policijskoj upravi u Neumu iz koje su im kazali da će njihove ekipe izaći na mjesto događaja i napraviti uviđaj, dodaje se.

„Neće nas ovo pokolebati u našim odlučnim namjerama da gradimo, unaprjeđujemo i razvijamo naš vjerski život. Od policijskih organa očekujem da što prije pronađu počinitelje, a od načelnika Neuma, koji bi trebao biti načelnik svih građana u Neumu, pa i Bošnjaka u Rabranima, da dođe i posjeti ih. To bi bila gesta odgovornog političkog nositelja lokalne vlasti. Kao muftija pozivam ga da što skorije zajedno posjetimo ovo mjesto“, izjavio je u vezi incidenta u Rabranima mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.