Komšić o Izetbegovićevoj odluci da ipak putuje u Brisel: “Ne sam, Bakire, ne sam”

by nedim
| 22:12
2811 komsic izetbegovic

Nakon što je Bakir Izetbegović, najavio odlazak u Brisel da se sastane s Oliverom Varhelyijem, komesarom za proširenje EU-a, oglasio se Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazavši da je taj potez potpuno beskoristan i bespotreban te da Izetbegović pravi veliku grešku.

Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također zna da od Varhelyija ništa dobro ne može očekivati, dodao je Komšić.

Izetbegoviću je jasno i da će Varhelyi tzv. šatl diplomatijom pokušati uspostaviti dijalog “plemenskih poglavica” koji gazduju “svojom teritorijom”, kazao je Komšić.

“Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana”, upozorio je Komšić.

Komšić je istakao i kako je Izetbegoviću također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka, kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija.

“Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delica – ne sam, Bakire, ne sam”, zaključuje Komšić

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.