Jedna od najvećih presuda za korupciju u BiH: Državnim službenicima 24 godine zatvora

by nedim
| 17:14
0101 2020 sud bih

Šef Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima BiH Boris Kordić i inspektor u pomentoj kancelariji Josip Kvesić osuđeni su na ukupno 24 godine zatvora zbog organizovanog kriminala, odnosno reketiranja stranih državljana i nevladninih organizacija.

Sud BiH je Kordić osudio na 14 godina, a Kvesić na 10 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe službenog položaja.

Kordiću se pripisuje i falsifikovanje isprave, dok je Kvesić oslobođen optužbi za to krivično djelo usljed nedostatka dokaza.

Presudom je Sud BiH naložio da se od optuženih oduzime i nezakonito stečena imovinska korist od 60.000 KM.

“Kordić i Kvesić osuđeni su da su zloupotrebom položaja od oktobra 2012. godine do marta 2014. godine iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana, predstavnika nevladinih organitzacija. Oni su djelovali u sastavu organizovane kriminalne grupe, a kako se navodi u presudi, dvojac je stranim državljanima prijetio da će ukoliko ne postupoe po njihovim zahtjevima iskoristiti svoja ovlaštenja u Službi za poslove sa strancima te će im onemogućiti produženje dozvola za boravak u BiH i donijeti rješenje o njihovom protjerivanju iz zemlje. Prema nezvaničnim informacijama reketirali su državljane Italije, hodočasnike u Međugorju”, navodi se u presudi.

Pored toga, kako stoji u presudi, Kordić i Kvesić su iskoristili svoja ovlašćenja, uticaj i poznanstva s drugim uticajnim službenim licima u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama, kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registriranih na području BiH i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

“Te radnje su pripadnici grupe preduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputama i naredbama Kordića. Sve su činili da bi prisilili strane državljane i predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih na području BiH i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani natjerali da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine”, stoji između ostalog u presudi.

Osim Kordića i Kvesića u ovom predmetu kao članovi kriminalne grupe optuženi su bili i Vlatka Puljić, Luca Cobre, Ana Miličević i preduzeće Vlamon” iz Čitluka koji su ranije osuđeni. Pomenuto preduzeće na čijem direktorskom mjestu je sjedila Puljićeva, članovi kriminalne grupe su koristili za izvršenje svojih nečasnih radnji.

Inače, presuda Kordiću i Kvesiću jedna je od najvećih u posljednjih pet do deset godina koja je izrčena za koruptivna krivična djela, pišu Nezavisne.