Višković i Cvijanović prijete: RS će dobiti svoju agenciju za lijekove, svidjelo se nekom ili ne

by nedim
| 14:36

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska krenula u osnivanje svoje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sistemu RS, prenose agencije.

Kako je rekao potez Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je bio atak na zdravlje građana, te ga je upredio sa terorizmom.

“Mi nismo mogli da dozvolimo ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne”, rekao je Višković.

“Ono što je uradila  Agencije za lijekove BiH bilo je usmjereno na zdravlje naših pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik ispravan”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, kada je Agencije za lijekove BiH zabranila upotrebu kisonika na na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci bilo je oko 300 pacijenta koji su bili životno ugroženi.

“Mi to nismo mogli dozvoliti i u tom momentu smo tražili produženje rokova da usaglasimo nepravilnosti kako su ih nazvali iz Agencije za lijekove BiH. A onda kažu ljudska greška”, rekao je Višković.

Govoreći o formiranju Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, Željka Cvijanović, presjednica RS, istakla je da tu nema antiustavnog djelovanja.

“Ovo je bila iznuđena aktivnost institucija Srpske u vrijeme kada se neko preko Agencije za lijekove BiH obračunavao sa pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Praviti priču o kiseoniku na taj način, dovesti do toga da cijelo stanovništvo bude u panici, dovesti do očaja zdravstvene radnike koji znaju šta treba uraditi, a ne znaju da li smiju ili trebaju da urade, mislim da je nedopustivo”, kazala je Cvijanovićeva.