Izetbegović neće ići u Brisel na poziv Varhelyija: Poštujte institucije i ustavnu strukturu BiH

by nedim
| 19:58
0103 bakir

Generalni sekretar SDA Halid Genjac uputio je pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru u kojem iznosi poziciju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za usmeni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da 6. jula 2022. godine u Biselu prisustvuje zajedničkom sastanku sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

– Tokom pozivnog razgovora nisu predočene teme i dnevni rad pomenutih sastanaka, te Vas ovim putem molim da nam nam ih dostavite u pisanoj formi, naveo je Genjac u pismu Sattleru.

On je napomenuo da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne može pristati na format razgovora ukoliko on podrazumijeva tzv. predstavnike konstitutivnih naroda.

– Takav format ne poštuje institucije i ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri ‘konstitutivna naroda’ i ovako reducirani format ne može donijeti nikakav rezultat, naročito nakon koordniranog djelovanja SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PSBiH na rušenju zakona koji su uvjet za ispunjavanje prioriteta iz Mišljenje Evropske komisije, i dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, navedeno je.

Dalje se ističe da se Izetbegović uvijek odazivao pozivima na sve razgovore koji su u interesu Bosne i Hercegovine, koji mogu doprinijeti poboljšanju njene funkcionalnosti i ubrzanju evropskog puta, prenosi Fena.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.