Komšić o Varhelyijevoj inicijativi: Umjesto da im uvedete sankcije vi ih zovete u Brisel

by nedim
| 19:53

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagovao je na poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, koji je uputio poziv “liderima konstitutivnih naroda u BiH”, Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

On smatra kako je Varhelyijeva inicijativa potpuni promašaj. Umjesto da, kako kaže Komšić, Evropska komisija uvede sankcije Čoviću i Dodiku, oni ih zovu kako bi slušali njihove planove o podjeli BiH.

– Navodni poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia tobožnjim predstavnicima konstitutivnih naroda, smatram potpuno promašenim. Umjesto da Evropska komisija izrekne sankcije Čoviću i Dodiku zbog obaranja reformskih zakona koji su dijelom prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Izetbegovića, Čovića i Dodika zovu kako bi im dvojica posljednjih predstavili svoje planove o podjeli BiH, rekao je Komšić.

Poručuje kako takvih razgovora neće biti sve dok se bh. građani pitaju o sudbini svoje zemlje.

– Ako misle da će u Sarajevu za takve razgovore pronaći sagovornike, neka pokušaju, pa ćemo vidjeti kako će se provesti ti novi i mekši sagovornici, kazao je on.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.