Nikšić: Ovakvu vlast u BiH ne zaslužuju ni oni koji su glasali za njih

by Tuzla Info
| 12:15

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je da Bosna i Hercegovina treba biti među zemljama koje će dobiti kandidatski status za EU, ali da je svjestan da Bosna i Hercegovina ima onakvu vlast kakvu su izabrali njeni građani.

“Nažalost, vlast kakvu imamo mi danas u Bosni i Hercegovini ne zaslužuju ni oni koji su glasali za njih”, dodao je predsjednik SDP-a.

 

Istakao je kako razumije poruke prijatelja koji pozivaju na ukidanje secesionističkih zakona i potpuno odustajanje od separatizma i diskriminacije koju provode vlasti u entitetu RS.

 

“Razumijem i njihove poruke da HDZ, i u BiH i u Hrvatskoj, mora odustati od nametanja nazadnih ideja o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se produbile podjele, segregacija i diskriminacija, ukoliko istinski žele evropsku budućnost BiH”, poručio je Nikšić, prenio je Klix.

 

Predsjednik SDP-a se osvrnuo i na SDA, te kazao da razumije američke i evropske prijatelje koji ukazuju na to da SDA svojim štićenjem korumpiranih političara, nametanjem zakona s partnerima iz HDZ kojim uvode političku kontrolu policije i blokadom provođenja antikorupcijskih zakona doprinose urušavanju pravnog sistema i integriteta države Bosne i Hercegovine,

 

“Ovim putem pozivam sve njih da razumiju kako kandidatski status za pristupanje EU nije potreba liderskog trojca SDA-SNSD-HDZ niti Dodika. Naprotiv, puno je izvjesnije kako ga oni u stvari ne žele baš zato što bi to podrazumijevalo odustajanje od njihovih nazadnih, antievropskih praksi i ideja. Zato naše prijatelje molim da shvate da kandidatski status treba građanima BiH, iscrpljenim svakodnevnim jalovim raspravama i dokazivanjem ko je veći nacionalista”, poručio je Nikšić.

 

Nikšić je pozvao sve prijatelje BiH u EU da podrže dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, njenim građanima, a ne njenim političarima.

 

“Uvjeren sam da će i naši ljudi u oktobru odgovoriti davanjem podrške istinski proevropskim snagama i političarima poput kandidata za članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Vojina Mijatovića i svim drugim koji se bore za državu po mjeri njenih progresivnih ljudi, a ne nazadnih lidera koji ih gotovo drže taocima,” kazao je Nermin Nikšić.