Dodikov veto ponovo oboren u Skupštini RS, on opoziciju nazvao “poslušnicima”

by nedim
| 20:28

Narodna skupština RS nije potvrdila izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da je Odluka Predsjedništva BiH od 8. juna veoma štetna po vitalni interes RS.

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, tijela s ukupno 83 člana, za Dodikovu izjavu glasao je 51 od prisutnih 62 zastupnika. Uzdržano je bilo 11 članova Skupštine. Formalno, niko se nije izjasnio “protiv”.

Riječ je o Dodikovom proglasu da je po vitalni interes RS-a veoma štetna odluka Predsjedništva BiH, donesena 8. juna uz njegovo protivljenje, koja nalaže pokretanje pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi potpisivanja međudržavnog sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Kao član Predsjedništva BiH koji je bio protiv, Dodik je, osim što je tu odluku proglasio štetnom za RS, inicirao održavanje posebne sjednice entitetske skupštine pozivajući zastupnike da potvrde njegov veto.

Posebna sjednica održana je danas u Banja Luci, ali za Dodikov stav nije bilo dvotrećinske većine glasova, koliko je potrebno kad neki od članova Predsjedništva BiH smatra da je odluka tročlanog šefa države destruktivna po entitet iz kojeg je on izabran.

Glasanjem za Sporazum s Velikom Britanijom opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasala je protiv RS, smatra član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“To pokazuje i njihovu poslušnost prema britanskoj Ambasadi jer su institucije RS utvrdile da se Sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti. I to narod treba da zna”, naveo je Dodik na Twitteru.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.