Sjednica na Dodikov zahtjev: NSRS danas o saradnji BiH i Velike Britanije

by Tuzla Info
| 9:02

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana danas sa početkom u 11:00 sati, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Riječ je o 32. po redu posebnoj sjednici, a Dodik je zatražio da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna.

Ovu odluku Dodik je proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, kako navode iz NSRS-a, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Podsjetimo i to da će danas također u parlamentu RS boraviti i predstavnici Zelenih iz Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga.

Oni će održati sastanak u 11:15 sati sa potpredsjednikom NSRS Denisom Šulićem i predsjednicom Zakonodavnog odbora Dušicom Šolajom i Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Igorom Crnadkom.

Delegaciju evropskih parlamentaraca činit će Tineke Strik, Viola von Cramon-Taubadel i Boris Mijatović.

Kako je najavljeno i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije danas i sutra boravi u Banjaluci gdje bi se trebao sastati sa zvaničnicima Republike Srpske, otvoriti postavku “Mali sajam velikih mogućnosti” i posjetiti Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

S obzirom na to da je riječ o odvojenim događajima, ali da se datum poklapa, još nije poznato da li će Sattler biti u EU delegaciji koja će održati sastanak u Skupštini RS, piše N1.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.