Da li je Sattler potvrdio uticaj na Schmidta da ne osigura novac za izbore!?

by nedim
| 21:41
0710 sattler

Nakon što je portal “Istraga.ba” otkrio da je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler vršio pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta i na kraju ga spriječio da nametne odluku o finansiranju Općih izbora, danas je stigla reakcija.

Iz Delegacije EU u BiH su, u namjeri da saniraju nastalu štetu, za opstrukcije u donošenju Budžeta BiH danas otvoreno prozivali ministre iz reda HDZ-a.

“Oni iskazuju nepoštovanje prema demokratiji. Nema sumnje da će biti osigurana finansijska sredstva za izbore. Ako bude potrebno, i kao krajnja mjera, preko Bonskih ovlaštenja. U praksi, ostalo je malo vremena. Institucionalno rješenje bi bila najbolja opcija, jer bi to značilo lokalno vlasništvo. EU blisko sarađuje sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući OHR, na pronalaženju rješenja koje bi u potpunosti osiguralo finansijska sredstva za predstojeće izbore, rečeno je iz Delegacije EU u BiH za portal “Politicki.ba”.

Međutim, ovo saopštenje je gotovo pa potvrdilo informacije koje je objavio portal “Istraga.ba”.

Kao što je poznato, rok za obezbjeđivanje novca za Opće izbore istekao je 19. maja pa je nejasno zašto Delegaciji EU u BiH tvrdi da je “ostalo još malo vremena”. Također, ukoliko je rok istekao, zašto navode da će bonska ovlaštenja biti upotrijebljena kao “krajnja mjera” i “ako bude potrebno”. 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.