UIO BiH: Počinju kontrole obveznika koji su za poslovanje koristili usluge brzih pošti

by Tuzla Info
| 18:00

Iz Uprave za indirektno oporezivanje najavili su kako će inspektori ove institucije od sutra započeti sa kontrolom prometa poreskih obveznika koji su koristili usluge brzih pošti.

Ukoliko ste za poslovanje koristili usluge brzih pošti, od sutra bi vas mogli posjetiti inspektori Uprave za indirektno oporezivanje.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) će sutra, 25.05.2022. godine, započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge brzih pošti.

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Veliki broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje na način da se roba oglašava i prodaje putem interneta, a za dostavu paketa se koriste usluge brzih pošti.

Na osnovu urađenih analiza, UIO je utvrdila da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kontrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje.

“Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet (naplatu za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM”, navedeno je u saopćenju UIO BiH.

Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH, a pored toga UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Iz UIO BIH još jednom pozivaju sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom period vršili promet dobara na način da su koristili i usluge brzih pošti, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije te da ukoliko uoče nepravilnosti, eventualno izmjene svoje PDV prijave.

“Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UIO. Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama”, istakli su iz UIO BiH.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju sutra i provodit će se do kraja augusta 2022. godine.