Koji su uzroci poskupljenja: Tona peleta košta više od 600 KM!

by nedim
| 21:43
2502 pelet

Maloprodajna cijena peleta u Bosni i Hercegovini je po prvi put porasla na preko 600 KM za tonu ovog ogrijevnog sredstva. Prošle godine se cijena kretala od 300 do 330 KM po toni.

Cijena peleta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini “Drvosječe” prema posljednjim informacijama na njihovoj web stranici iznosi 640 KM po toni.

Krajem aprila akcijska cijena peleta kod istog trgovca je iznosila 480 KM dok je realna cijena iznosila 560 KM po toni.

U razgovoru za Klix.ba, iz preduzeća koja se bave proizvodnjom peletom krajem aprila su pojasnili da do porasta cijena dolazi iz više razloga – rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika.

Do rasta cijene je došlo i zbog toga što je panedmija covid-19 uništila male peletare, velika potražnja iz Evropske unije i Velike Britanije te nekontrolisani izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine.

Vlada Kantona Sarajevo je najavila da će do kraja godine otvoriti fabriku za proizvodnju peleta kako bi smanjila pritisak na građane, piše Klix.ba.