Dodik u Dnevniku Nove TV i psovao: Nisam ničiji, sa Putinom pričam o plinovodu

by nedim
| 22:50
2703 dodik

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik dao je intervju za Dnevnik hrvatske Nove TV. U razgovoru je kazao kako je u kontaktu s predsjednikom Zoranom Milanovićem, te da će do dogovora oko Izmjena izbornog zakona doći kada to Bošnjaci budu htjeli.

Komentarisao je činjenicu da BiH ide na izbore bez promjena izbornog zakona.

“To ovisi o volji muslimana u BiH. Oni žele majorizaciju, žele podrediti hrvatski i srpski narod. Žele napraviti organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav. Hrvatski narod ima jednaka prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoje teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju potporu”, rekao je Dodik u Dnevniku Nove TV te dodao da je razgovarao s Draganom Čovićem.

“Od Hrvata ovisi što će raditi dalje”, smatra Dodik. Rekao je da “SDA, kao najjača stranka muslimana u Bosni u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH.”

“Nama na bazi neke retorike žele napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas”, rekao je Dodik.

Kaže da ima dobar odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. “Nekada se čujemo po nekoliko dana”, kazao je Dodik.

Ističe da pričaju o uspostavanju sistema koji garantira mir te da se čuju često i najviše pričaju o “opravdanim zahtjevima o pitanju ravnopravnog i jednakopravnog postupanja”.

“Jako mi je drago što Milanović i Plenković imaju gotovo jasan stav. Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama”, rekao je Dodik i dodao da Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje “biti ili ne biti”.

Na pitanje reportera Nove TV kako komentira da se Milanovića i njega svrstava u one ljude koji su proruski orijentirani, Dodik je opsovao.

“Jel ti mene za*ebavaš? Danas je to popularno”, rekao je Dodik kroz poluosmijeh i dodao da je on “čovjek srpskog naroda i da surađuje sa svima”.

Rekao je da mu nije teško sarađivati ni s Amerikom, Velikom Britanijom, Njemačkom ili EU. Kaže da ima vrlo pozitivno mišljenje o suradnji s Rusijom, vezano za mnoga ekonomska pitanja.

“Ne nosim etiketu i nisam ničiji. S Putinom sam razgovarao o tome da napravimo plinovod koji bi bio poveznica s balkanskim tokom i da Gazprom preuzme operativne aktivnosti”, kazao je Dodik te napomenuo da je zbog trenutne situacije to trenutno u zastoju.

Razgovarao je i sa Sergejem Lavrovom koji mu je rekao da se radi na realizaciji te ideje. “Kako je važno da Hrvatska ima plinovod, tako je važno i za nas”, smatra Dodik.

Pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije, a Bundestag priprema veliku rezoluciju. Dodik kaže da nema nikakvu neugodu na izjave da su Čović i on rušitelji BiH. “Veliki su bezobrazni, smatraju da s malima mogu raditi što žele”, rekao je Dodik.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.