FBiH priprema Zakon: Djeca iz socijalno ugroženih porodica primat će 103 KM

by nedim
| 11:25
2107 novac

Vlada Federacije BiH usvojila je amandmane na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, koji će se u ponedjeljak naći pred Parlamentom Federacije BiH, piše Oslobođenje.

Usvajanjem ovog zakona, sva djeca koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica Federacije BiH primat će 103,17 KM mjesečno sve dok ne napune 18. godinu.

Također, izmjenama su definisane naknade porodiljama koje nisu u radnom odnosu, odnosno koje su na evidenciji zavoda za zapošljavanje kao nezaposlene ili su na redovnom školovanju. One će iznositi 50 posto od minimalne plate u FBiH, odnosno 298 KM za svaku porodilju.

Zamjenik federalnog premijera i ministar rada i socijalne politike u FBiH Vesko Drljača kazao je da se konkretno radi o materijalnoj podršci porodicama u podizanju i odgoju djece. To je oblast od posebnog društvenog značaja koju je trebalo pravno i sistemski urediti kroz ovaj zakon. Nastojalo se da zakon bude što kvalitetniji i pravičniji i bitno pomogne našim ugroženim socijalnim kategorijama.

– Ovim želimo prvi put da, na jedan revolucionaran način, uredimo dječiji dodatak na nivou FBiH, da FBiH bude garant i da finansira i da svako dijete u entitetu ima, ako je u granicama siromaštva, garantovan dječiji dodatak, da ta djeca jednostavno u svom standardu ne budu ugrožena. Ponavljam, ovdje je jako bitna borba protiv siromaštva, razdvajanje djece na siromašne i bogate nije rješenje koje može donijeti dobro društvu, naglasio je Drljača.

Dodao je da, prema procjenama Ministarstva, ima oko 83.000 djece koja bi primala uvećan mjesečni dodatak, dok bi naknade porodiljama primalo njih 9.100. Važno je naglasiti da Federacija BiH plaća dječiji dodatak, dok će kantoni izdvajati naknade za nezaposlene porodilje. Ukoliko se ovaj zakon usvoji u Predstavničkom, a potom u četvrtak i u Domu naroda FBiH, njegova implementacija počela bi prvog jula ove godine i iz federalnog budžeta je za ove namjene odvojeno 50 miliona KM.

Miroslav Jurešić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike, kaže nam kako je riječ o potpuno novom zakonu o materijalnoj pomoći obiteljima sa djecom, zakonu koji tretira dva ključna prava – dječiji doplatak i novčanu pomoć neuposlenim rodiljama. Naglašava da kod dječijeg doplatka postoje dva uvjeta za ostvarivanje tog prava.

– Prvi uvjet je da primanja po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plaće, što je 217 KM i da dijete nije na smještaju u nekim od ovih ustanova socijalne zaštite, a na teret proračunskih sredstava. Kod nezaposlenih rodilja je samo jedan uvjet, a to je da su nezaposlene, dodaje Jurešić.

U sadašnjim prilikama isplata dječijeg dodatka u FBiH je šarolika po kantonima. U jednom od njih, Zapadnohercegovačkom, to pravo se uopšte ne isplaćuje, dok je trenutno najviši dječiji doplatak u Kantonu Sarajevo i iznosi oko 50 KM. Upravo novi zakon i iznos koji je utvrđen federalnim propisom predstavlja značajno povećanje u odnosu na trenutna izdvajanja za ove namjene.

– Najavljeno duplo povećanje naknada značiće veoma mnogo porodicama sa djecom. Naknada će biti jedinstvena po kantonima i isplaćivaće se svima jednako za čitavu FBiH, bez obzira na to gdje je dijete, u Bihaću, Goraždu, Neumu, Orašju…, jedinstven je iznos za svu djecu iz FBiH koja ispunjavaju ove uvjete, naglašava Jurešić.

Za Ines Kavalec, predsjednicu bh. udruženja Dajte nam šansu, vrlo je značajno šta će se dogoditi ovim novim zakonom, jer će se izjednačiti dječiji doplatak po svim kantonima. Svjedoci smo, naglašava, da su oni bili različiti od kantona do kantona, što je evidentna diskriminacija i time šaljemo poruku da su u nekom kantonu djeca vrednija u odnosu na onu iz nekog drugog područja.

– Također smo svjedoci, i posebno bih se fokusirala na porodice koje imaju djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, da su to porodice koje imaju dodatne životne troškove koji se tiču direktnih troškova za njihovo dijete u smislu poboljšanja njihovog psihofizičkog razvoja i ovo povećanje će im olakšati u tom smislu. Naravno da to neće olakšati na način da će sada porodice biti mirne, u smislu da neće i dalje iznalaziti način kako osigurati zdravstvenu, medicinsku, odgojno-obrazovnu brigu za svoje dijete, kaže Kavalec za Oslobođenje, te smatra da je ovo početak.

– A svaka pozitivna promjena je iskorak i daje nam ohrabrenje, vjetar u leđa da negdje iniciramo i tražimo još neka poboljšanja za svoju djecu, napominje.

I Lana Prlić, zastupnica SDP-a BiH u federalnom Parlamentu, pozdravlja činjenicu da je konačno Federacija BiH predložila da preuzme brigu o isplati dječijeg doplatka, jer je samo to ispravan način da se osigura jednako pravo za svu našu djecu bez obzira na to gdje žive.

– Također, zahvaljujem na prihvaćenoj sugestiji da posjedovanje automobila ne bude uslov za dječiji doplatak, jer automobil nije luksuz, nego potreba u 21. stoljeću. Međutim, smatram da je prag za prihode u domaćinstvu kao eliminatorni uslov previše nisko postavljen, te da u budućnosti povećanje budžeta FBiH treba pratiti povećanje naknada, kazala je Prlić za Oslobođenje.

I Kenela Zuko, zastupnica SDA u PD-u PFBiH, mišljenja je da je donošenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, sa amandmanima koje je Vlada predložila, važan iskorak kako u smjeru socijalne, tako i u smjeru pronatalitetne politike.

– Usvajanjem ovog zakona znatno se utiče na socijalni status najosjetljivijih kategorija, ali istovremeno čini i možda prvi korak u sferi pronatalitetne politike. Predloženim amandmanima bi se procedure znatno pojednostavile, te ujednačila izdavanja u cijeloj Federaciji. Izbacuje se uslov neposjedovanja vozila, prihodovni cenzus za nezaposlene porodilje, značajno se uvećava dječiji dodatak koji se veže za najmanju platu u FBiH i trenutno bi iznosio 103,17 KM, što je, po meni, vrlo važno, pogotovo kad se uzme u obzir dužina korištenja prava, kazala je Zuko u izjavi za Oslobođenje.

Naglasila je kako je važno da se napravi ovaj korak, te da ćemo ubuduće shodno obezbjeđivanju sredstava u budžetu imati prilike za poboljšanja u smislu povećanja naknada, cenzusa i slično.