Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, održao je govor i Orašscu gdje se obilježava Dan državnost Srbije.

Dodik je na početku čestitao ovaj praznik građanima Srbije, RS i svim Srbima gdje god živejeli.

“Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik. Praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi nakon dugovjekovn okupacije i tiranije, znajući da bez slobode nema države, digli ovdje ustanak. Srbija je tu da nas utješi, ohrabi, da nam da podstretk. Ovo je važan historijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda”, rekao je Dodik.

On je kazao da je ovo dan prvog ustanka, ali i dan kada je donesen prvi Sretenjski ustav, prvi ustav u historiji moderne Srbije.

Istakao je da je to bio moderan ustav koji je udario temelje savremenoj civilizaciji.

“Tako da na jedan poseban način možemo reći da su naši preci udarili temelje savremenoj civilijaciji i savremenoj Evropi”, ustvrdio je Dodik.

PROČITAJTE  Propagandna mašinerija za rasturanje BiH. Prof. Jaganjac: Ovo je 12 opasnih pojmova na koje ne treba nasjedati

“Mi ovdje obilježavamo te vrijednosti zajedno, kao što stoje zajedno Banja Luka i Beograd, Novi Sad i Bijeljina, Trebinje i Niš…”, kazao je Dodik.

Potom je iznosio neke podatke o tome kako su Srbi ugnjetavani i ubijani tokom ‘turske tiranije’.

“Kada se govori o prvom ustanku zanemaruje se da je naš narod u RS počeo da se bori za slobodu. U periodu otomanske vladinve nad prostorima koji danas čine RS podignuto je 140 ustanaka protiv tiranije osmanske”, naveo je Dodik.

Nije propustio priliku da RS naziva državom.

“Danas Srbi imaju dvije države, RS i Srbiju. Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti, kojoj se radujemo. Bez srpske države nema ni sprske slobode”, naveo je Dodik.

Potom je pričao kako su se određeni srezovi početkom 20 stoljeća pripajali Srbiji.

“Kada se uputite malo koji su to srezovi i kada vidite kartu RS vidite da je to identično. 100 godina nakon toga moramo ponovo da se borimo za RS. Danas Srbija s Vučićem bilježi najbolje rezultate”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Ponovio je da je RS država.

“RS je država srpskog naroda i naroda koji tamo želi da živi. Ali historija se vječito ponavlja. I danas nam dolaze sa strane i drže nam lekcije kako treba da živimo, kako treba da se ponašamo, šta to mi trebamo da uradimo.

Nedavno sam razgovarao s jednom čovjekom upućenom u pripreme mbasadora koji dolaze ovdje, Britanac je. Rekao je da 95 posto instrukcija koje su dobivali prije 150 godina dobivaju i danas. To je dokaz da ne mijenjau svoju poltiku, ali ni mi ne mijanjamo svoju borbu za slobodu. Za njih nema argumenta s naše strane. Mi nismo narod koji se kupuje donacijama.

Zato, živjela srbija, živjela RS, živjeli svi ljudi slobodni i Srbi gdje god bili”, naveo je je Dodik, prenosi Raport.