Vozio namještaj za Njemačku: U kamionu iz BiH pronađeno 26 turskih državljana

by nedim
| 19:54

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije Orašje pod nadzorom Tužilaštva BiH, 8. februara 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 26 državljana Republike Turske na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac.

Ilegalni migranti su otkriveni uz korištenje specijalističke opreme u tovarnom prostoru kamiona, nacionalnih oznaka BiH, koji je prevozio namještaj iz BiH u SR Njemačku. Radi se o teretnom motornom vozilu u vlasništvu pravne osobe.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje osoba“ iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, u svojstvu osumnjičenih su ispitane dvije osobe, državljani BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom, putne isprave i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 26 državljana Turske je, uz prijedloge za protjerivanje sa teritorije BiH, predato službenicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U toku je daljnji rad na ovom slučaju, a Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu bit će dostavljen Tužilaštvu BiH.