RS nastavlja neustavne aktivnosti, usvojen Nacrt zakona o entitetskom VSTV-u

by Tuzla Info
| 15:16

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je nakon višesatne rasprave odlučila da se usvoji Nacrt zakona o entitetskom visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), čime su nastavljene neustavne aktivnosti u Republici Srpskoj.

Za usvajanje Nacrta zakona bilo je 45 zastupnika, dva su bila protiv, a 16 suzdržano.Skupštinska rasprava o ovom pitanju bila je povod da se vlast i opozicija međusobno optužuju za izdaju Republike Srpske. Vladajući su uvjeravali da formiranje entitetskog VSTV-a nije antiustavna odluka, tj. da je to entitetska nadležnost. Opozicija je strahovala od negativnih posljedica ovakve odluke po Republiku Srpsku, a što se odnosi i na reakciju stranih zvaničnika.

Da je bojazan opozicije o tome da je formiranje entitetskog VSTV-a pravno sporno pokazuje iskustvo u vezi s formiranjem entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva, kao i to da su formiranje entitetskog VSTV-a predložili vladajući zastupnici u NSRS-u, a ne neko iz izvršne vlasti. Podsjećamo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istražuje raniju odluku da Republika Srpska formira svoju agenciju za lijekove i medicinska sredstva.

Goran Selak iz opozicionog SP-a je izjavio da su mu pojedine kolege kazale da nisu dali potpis za zakon o entitetskom VSTV-u, već da su im kopirani raniji potpisi. Za napomenuti je da zakonodavci imaju imunitet od krivične odgovornosti.

Opozicionari su spočitali i to što sjednici na kojoj je razmatran Nacrt zakona o VSTV-u nisu prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD).

Pojedini su pitali da li osnivanje entitetskog VSTV-a znači kraj djelovanja državnog VSTV-a ili se to ipak neće desiti. Ako se to ne desi, pitali su na osnovu čega će biti jasno podijeljene nadležnosti entitetskog i državnog VSTV-a, prenosi Klix.

Podsjećamo, namjera vlasti u Republici Srpskoj da se formira entitetski VSTV je dio neustavnog prijenosa nadležnosti. Dodik je najavio i formiranje i entitetske vojske, uprave za indirektno oporezivanje i obavještajno-sigurnosne agencije. Međunarodni zvaničnici su više puta upozoravali da je prijenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast neustavan.

Nakon što je usvojen Nacrt zakona o entitetskom VSTV-u slijedi javna rasprava o zakonu, a potom bi ga u NSRS-u trebali razmatrati u formi prijedloga.