Bratić o entitetskom VSTV-u: Ovo je ništa drugo do udar na ustavni poredak

by Tuzla Info
| 11:25

Rad Narodne skupštine Republike Srpske nastavljen je raspravom Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Po otvaranju rasprave, za riječ se prvi javio poslanik iz Poslaničke grupe “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” Senad Bratić, pozivajući poslanike da se vrate ustavnim nadležnostima koje imaju.

“Kao poslanik Narodne skupštine dužan sam da kažem da izlazimo iz okvira nadležnosti Narodne skupštine, jer ova tema je završena još davne 2002. godine kada je visoki predstavnik ukinuo Zakon o VSTS Republike Srpske i kada je dvije godine kasnije na osnovu sporazuma o prenošenju određenih nadležnosti ova nadležnost prenesena na nivo Bosne i Hercegovine”, istakao je Bratić podsjećajući da je na osnovu tog sporazuma, 2004. donesen Zakon o VSTS Bosne i Hercegovine.

Ocjenio je besmislenim navode predlagača da postoji ustavni osnov za ponovno uspostavljanje VSTS Republike Srpske ”jer je na osnovu zaključka Narodne skupštine i potpisa Vlade Republike Srpske iz 2004. godine ta nadležnost, koja je na ustavu bila na entitetima, prenesena na nivo Bosne i Hercegovine i pokušaj ovakvog jednostranog vraćanja ove nadležnosti na entitetski nivo nije ništa drugo do urad na ustavni poredak države”.

“Znamo da svaka država pored zakonodavne i izvršne ima i sudsku vlast, to su temelji države”, rekao je Bratić ocjenjujući kako ovakve aktivnosti imaju i elemente državnog udara, ističući kako ne vidi razlog zbog kojeg se “ova tema nije pokušala riješiti u Parlamentarnoj skupšitini Bosne i Hercegovine”.

“Meni je stvarno žao što moram kao poslanik Narodne skupštine da upozoravam na ovakvo djelovanje kada je u pitanju ovako važna stvar, jer ona može da stvori pravni haos i anarhiju i da dovede u suprotstavljenu situaciju propise i imenovanja”, rekao je Bratić koji je pred kraj svog izlaganja pozvao OHR da po usvajanju Zakon o VSTS Republike Srpske stavi van snage, prenosi N1.

Po završetku njegove diskusije predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović napomenuo je Bratića da poslanici raspravljaju o “nacrtu zakona, a ne o zakonu”.