Čović: Dogovori sa Dodikom se sprovde u djelo, Izetbegović se na kraju uvijek izvinjava

by nedim
| 7:47

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, poručio je sinoć kako zajedno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom vodi politiku “da rata više nikada ne bude”.

Iz tog razloga, prema Čovićevom mišljenju, dolazak u Narodnu skupštinu RS bio je važan.

– Učinit ćemo sve da kroz razgovore dođemo do dogovora kako više ne bi bilo nijedne žrtve politike, rekao je Čović.

Poručio je kako stoji iza svake riječi koju je uputio poslanicima tokom svog obraćanja u NSRS-u, kazavši kako je Republika Srpska činjenica i realnost, od Dejtonskog sporazuma pa nadalje.

– Cilj mi je bio i da Hrvatima koji žive u Republici Srpskoj poručim da nisu napušteni, te da kroz institucije RS-a imaju podršku onih koji vode politiku u ime hrvatskog naroda, kazao je on u intervjuu za RTRS.

Govoreći o Izbornom zakonu, lider HDZ-a je rekao da su razgovori o njegovim izmjenama na samom završetku, te je poručio kako će HNS na sjednici 19. februara zauzeti jasan stavu u vezi sa budućnosti Hrvata po pitanju Izbornog zakona.

– Vjerujemo da je odlukom Ustavnog suda Izborni zakon rasterećen određenih članova koji se tiču domova naroda, te dok se oni ne dopune, nećemo imati uslove za održavanje izbora, ističe Čović.

Poručio je kako je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata, da je oni žele čuvati, ali je najavio pokretanje inicijativa sa ciljem izmjena Ustava BiH, odnosno uređenja Federacije BiH.

– Jedan broj političara iz Sarajeva morat će naučiti da voli svoju zemlju, da cijeni svoj Ustav, umjesto što se hvale da su patriote i probosanci, poručuje on.

Kada su u pitanju razgovori sa Miloradom Dodikom i Bakirom Izetbegovićem, Čović kaže da mnogo više razgovara sa liderom SDA, ali da se dogovori sa liderom SNSD-a lakše sprovode u djelo.

– Svaki razgovor i dogovor sa Izetbegovićem se na kraju završi tako da se izvinjava što se mora promijeniti nešto što smo dogovorili, kaže Čović.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.