NSRS raspravlja danas o neustavnom entitetskom zakonu o VSTV-u

by Tuzla Info
| 11:18

Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, jedna je od tačaka dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, o kojoj bi poslanici danas trebali raspravljati u nastavku sjednice.

To entitetsko vijeće, kako je predloženo tim neustavnim nacrtom zakona, trebalo bi imati jedanaest članova i 33 nadležnosti čime se zapravo oduzimaju nadležnosti državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Jedan je to od nekoliko zakona koji će biti razmatrani u entitetskoj skupštini na prijedlog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji već nekoliko mjeseci najavljuje povlačenje državnih nadležnosti.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebali bi danas razmatrati Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu što je prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Po hitnom postupku trebali bi raspravljati i o dopuni Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te o dopuni Zakona o republičkoj upravi.

Predviđeno je da se o svim tačkama dnevnog reda poslanici izjasne u “Danu za glasanje” u četvrtak, 10. februara, uključujući i nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.