Komšić sutra u Španiji: Saznati iskustva u njihovoj borbi protiv separatizma

by nedim
| 21:34

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da ne postoji jasniji primjer udara na jednu državnu instituciju od ovakvog udara na VSTV, te jasniji primjer udara na državu, predlaganjem neustavnog zakona o imovini, koji se pripremaju u Narodnoj skupštini RS.

– Time bi se potpuno urušila sudska vlast u ovoj zemlji i državi otela imovina. Ovo je mnogo opasnija priča od one o agenciji za lijekove, i zato se moraju snositi posljedice”, rekao je Komšić za Fenu.

Kada je riječ o zakonu o imovini koji vlasti RS-a namjeravaju usvojiti po hitnoj proceduri, čime će obavezati institucije RS da imovinu Bosne Hercegovine knjiže na entitet, Komšić je naglasio da je takva aktivnost suprotna presudama Ustavnog suda, te da podliježe krivičnom gonenju.

– Očito je da su sve aktivnosti vlasti RS-a koje su predvođene Dodikom, a podržane i od vlasti Srbije usmjerene na stvaranje uslova za secesiju. U ovom trenutku ne postoji prioritetnije političko pitanje od toga, a nažalost vidimo da se uporno pokušavaju etablirati neke druge teme koje samo olakšavaju posao secesionistima – rekao je Komšić.

Inače, predsjedavajući Komšić sutra će se u Madridu sastati sa španskim kraljem, Njegovim Veličanstvom Filipom, te španskim premijerom Pedrom Sanchezom, što je ujedno i prva posjeta jedne bosanskohercegovačke delegacije španskom kralju i premijeru u Madridu.

– Radi se o nastavku diplomatskih aktivnosti sa ciljem pridobijanja podrške za očuvanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Iskoristiti ćemo priliku da vlasti u Španiji upoznamo sa separatističkim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, te da čujemo važna iskustva Kraljevine Španije u pravosudnoj i institucionalnoj borbi protiv separatizma – kazao je Komšić, prenosi Fena.