Čović: Kao što ja želim izabrati Komšića, Izetbegović želi oživjeti Herceg-Bosnu

by Tuzla Info
| 14:50

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH nakon koje je održana i sjednica sa HDZ-om Republike Hrvatske. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako je kolege informirao o svemu o čemu je razgovarano proteklih šest mjeseci s predstavnicima bošnjačkih stranaka i međunarodne zajednice. Komentirao je i izjave Bakira Izetbegovića, te objasnio zbog čega je otišao u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Naglasili smo da razgovori u Neumu u konačnici nisu uspjeli u formatu u kojem je planirano, ali da je ostala mogućnost da na lokalnoj razini razgovaramo o tome. U četvrtak je u Parlamentu BiH sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Ostajem pri optimizmu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak”, rekao je Čović.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića koji je u Dnevniku D FTV-a kazao kako Čoviću “odgovara da ostane Komšić gdje jeste”, rekao je: “Kao što ja eto želim izabrati Komšića vjerovatno kolega Izetbegović želi vratiti i oživjeti Herceg-Bosnu. Vjerojatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim”.

Kazao je kako je njegovo gostovanje u NSRS izazvalo lavinu reakcija, ali iz Sarajeva koje je oslovio kao i Milorad Dodik “političko Sarajevo”.

“Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije BiH, a kažem da trebamo čuvati Ustav BiH i da građanska BiH nije rješenje. Otišao sam zbog hrvatskog naroda u RS. Republika Srpska je realnost, šta god ko od nas mislio. Kako govoriti da poštujete Ustav BiH, a ne prihvatate postojanje RS?”, kazao je Čović.

Rekao je kako očekuje da će se nakon razgovora u četvrtak “za sto u PSBiH” vratiti predstavnici RS.

“Kako mislimo razgovarati o ovim pitanjima bez njih? Dobro je da sam otišao jer prije nisam čuo opoziciju. Svi oni i stranka Dodika će nam trebati kao partneri, a to ne možete bez komunikacije. Mislim da sam napravio učinak. Ja razgovaram o budućnosti i kako stvoriti ambijent da izvučemo BiH iz ludila”, rekao je Čović.

Ponovio je kako je “Venecijanska komisija kazala kako pojam legitimno predstavljanje nije problem” te da je etnički prefiks usaglašen.

“Problem u Neumu je krenuo kada je Venecijanska komisija to ponovila i onda su kolege Bošnjaci tražili pauze i ostalo”, rekao je Čović.

Kazao je i to kako su naveli da su spremni odustati od prijedloga da se izbor člana potvrđuje u Domu naroda PSBiH jer im je Venecijanska komisija kazala kako je to sporno, prenosi N1.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.