Hrvatska stranka prava: Čoviću zbog glorifikovanja RS-a ukinuti titulu počasnog građanina Orašja

by Tuzla Info
| 13:20

Općinski odbor Hrvatske stranke prava BiH Orašje na čelu sa Mariom Pejićem, ponukan opetovanim izljevima glorifikovanja RS-a od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića odlučio je pokrenuti inicijativu u Općinskom vijeću Orašje da se ukine odluka kojom se dotični proglašava za počasnog građanina naše općine.

– Za nas u HSP BiH krajnje je neumjesno i potpuno neprihvatljivo da neko od predstavnika hrvatskog naroda omalovažava žrtve naših branitelja, hiljade ranjenih i poginulih, te desetke hiljada prognanih Hrvata na način kako to čini Dragan Čović. Podsjećamo da je iz RS-a nestalo oko 95 posto naših sunarodnjaka i ne vidimo niti jedan razlog zašto bi mi Hrvati trebali veličati, čuvati ili diviti se toj činjenici. Mi nikome ne osporavamo da lično ili kolektivno voli i podržava jedan od entiteta, ali neko koga je birao hrvatski narod morao bi imati više osjećaja za rane svog naroda – naveli su iz HSP-a BiH.

Zbog svega traže da se Odluka o dodjeli javnog priznanja Počasni građanin Općine Orašje koja je dodijeljena Draganu Čoviću stavi van snage.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.