Novaković-Bursać: Eskalirali su odnosi konstitutivnih naroda, ušli smo u procese iz kojih nema povratka

by Tuzla Info
| 14:17

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać (SNSD) prije početka današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazala je kako se zastupnici Kluba Srba ne vraćaju jer nisu ni otišli.

“Niti smo bili otišli, niti se sada vraćamo, samo slijedimo stavove NSRS-a”, kazala je ona novinarima.

Kazala je kako će zastupnici iz ovog kluba učestvovati samo kod ratifikacije četiri sporazuma.

“Јedan sporazum se tiče graničnog prijelaza kod Ljubovije, drugi je saglasnost o graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, treći se tiče projekta energetske efikasnosti u Republici Srpskoj i četvrti je davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma koji se tiču autoputa 5C, dionice u Hercegovini”, kazala je ona

Dodala je kako si ovi sporazumi prijeko potrebni građanima.

“Mi smo svoje reakcije usklađivali na način da smo u jednom trenutku odustali od donošenja odluka iz dobro poznatih razloga”, kazala je ona.

Dodala je da će učestvovanje grupe zastupnika kojoj ona pripada biti usklađivano s predsjednicom RS-a i NSRS-om, a sve u kontinuitetu političkih dešavanja.

“Poručujemo onima koji spominju ‘kapitulaciju’ da smo mi ušli u procese iz kojih nema povratka. Vidite da su eskalirali odnosi konstitutivnih naroda”, kazala je ona.

Izjave zastupnice Novaković-Bursać dolaze nakon posebne sjednice NSRS, usvajanja spornih zaključaka, ali i zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se zastupnici iz RS-a vrate u institucije države BiH, prenosi Klix.