SDP o Dodikovim izjavama u NSRS: Međunarodna zajednica mora zaustaviti krimske i slične scenarije

by nedim
| 8:42

Iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) komentarisali su izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a pozivajući sve odgovorne činitelje političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sistematičan i strukturiran odgovor na, kako navode, očit separatistički akt.

U saopćenju se navodi da je potpuno jasno „da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju“.

– Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine. Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu s hitnošću novonastale situacije odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima. Nužno je odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta BiH od strane Dodika i njegovih sljedbenika – navode iz SDP-a BiH.

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlaštenjima, pozivaju da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcioniše one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u BiH.

– Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizuju regiju i priječe evropski put BiH. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u BiH tolerisati krimske i slične scenarije – navodi u saopćenju SDPBiH.

Dodaje da umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamuju državničko djelovanje poziva na hitno reakciju i djelovanje na sprečavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

Podsjetimo, Dodik je na jučerašnjoj sjednici, između ostalog, kazao da ako ne dođe do dogovora u BiH, ona ne može preživjeti te da će se raspasti.

– Vi to zovite secesijom ili kako hoćete. U BiH je trenutno neka vrsta tjeskobe, teško je prokrčiti puteve između toliko vjera, klanova – kazao je on.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.