– Ponizili ste sve zastupnike, srozali dignitet NSRS-a i ponizili građane kada ste na sjednicu prvo pozvali lidere SDA i HDZBiH. Narodni zastupnici nisu publika u vašoj predstavi. Onaj ko drži do NSRS-a prvo bi sazvao kolegij i sjednicu, a onda pozvao goste. Da ne budem pogrešno shvaćen, gospodine Dragane Čoviću, zahvalan sam što ste ovdje jer bez razgovora nema napretka – rekao je Nešić.

Pozvao je SNSD da sačuva dignitet NSRS-a i smijeni Nedeljka Čubrilovića sa mjesta predsjednika jer je “bruka i sramota ovog visokog doma”.

– Prije nekoliko mjeseci smo donijeli zaključke koji su branili demokratiju i da zakone donose izabrani, a ne visoki predstavnici. Međutim, to ste iskoristili kao predizbornu kampanju. Danas očekujem gospodine Dodik da nama spočitavate izjavu… Ali vas pitam sve gdje je nada da će u godinama koje dolaze ova zemlja biti takva da se iz nje prestane bježati. Tražim da nam danas pred očima ne budu fotelje i funkcije, nego koferi koje neko sprema da odavdje ode – rekao je Nešić.

Rekao je da je iz propalih pregovora u Neumu jasno da “izvor krize u BiH nije RS nego FBiH”.

– Imamo Vladu koja počiva na papcima, korupciji…, ali RS ima Vladu, a FBiH je nema – rekao je Nešić.

Rekao je i da u RS-u “nema lažnog Hrvata Željka Komšića”.

– Bošnjačka politička elita želi cijelu BiH za sebe. Ovdje u BiH se hrišćnako zvono čulo prije minareta. Ovdje na poniženje i izdaju niko neće pristati. Mi nikada nećemo biti Bosanci, nego hrišćani, pravoslavni hrišćani – kazao je Nešić.

Komentarišući materijal koji je danas pred zastupnicima RS-a, upitao je i šta ako parlement FBiH ili neki od kantona otvore raspravu o RS-u.

– Ovakvu neozbiljnost i šarlatanstvo odavno nisam vidio. Otvoreno kažite šta vam je cilj – kapitulacija, odustajanje od ranijih zaključaka…? – dodao je Nešić i upitao je gdje je zakon o VSTV-u, koji je ranije najavljivan za početak ove godine.

Predsjednik SPS-a Goran Selak je također kritikovao današnju sjednicu, te naveo da je ona “predstava za narod” i u svrhu predizborne kampanje, piše Faktor.ba.