Izetbegović odbio poziv Čubrilovića: O državi treba raspravljati u institucijama BiH

by Tuzla Info
| 12:45

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću na njegov poziv da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

“Zahvaljujem se na vašem pozivu da se obratim na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na temu političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, ja sam član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i na tom tijelu smo već diskutovali o navedenoj temi i uvjeren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro”, napisao je Izetvegovič.

On kaže kako je iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Dodaje da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja niz veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS.

“Svi mi u SDA želimo što skoriji izlazak iz krize, i vidimo ga u jednostavnoj formuli. Sve što je potrebno jeste da niko ne dovodi u pitanje neupitne vrijednosti i kategorije – Ustav Bosne i Hercegovine, presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju visokog predstavnika, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te da ne diskriminiramo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Stoga Vam predlažem da već na narednoj sjednici kao prvi korak u ovom smjeru stavite van snage neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Upravo su odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduvjeti za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Bakir Izetbegović u pismu Nedeljku Čubriloviću, prenosi Klix.