FHMZ izdao narandžasto upozorenje: Očekuju se izrazito niske temperature u cijeloj BiH

by Tuzla Info
| 21:00
0101 zima sunce 770

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak, 25.01.2022., u Hercegovini će biti sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugom dijelu dana u Bosni umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -16 i -10°C, na jugu zemlje od -5 do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C.

Izrazito niske temperature ranije je najavio i meteorolog Nove BH Nedim Sladić, koji je upozorio da bi se temperature na planinama mogle spustiti i do -22 stepena.

“U utorak, 25.01.2022. postojat će idealni uslovi za snažno ohlađivanje zraka – dugovalno IR zračenje uvjetovano vedrinom, centar anticiklone pozicioniran nad istokom Bosne, prethodno guranje hladne zračne mase iz Sibira, slab vjetar i snijeg na tlu uvjetovat će da na planinama, visoravnima i platoima centralne i istočne Bosne se temperature zraka mogu mjestimično spustiti i do -22 °C, u nižim predjelima uglavnom od -17 do -7 °C, a u negativnom predznaku bit će i jug Hercegovine” – kazao je Sladić.

Zbog niskih temperatura i FHMZ je izdao upozorenje.