Sndikati i udruženja iz Kantona Sarajevo protiv pravedne raspodjele javnih prihoda u FBiH

by nedim
| 9:00
0209 sarajevo

Inicijativi koji jue su pokenulu Salko Zildžić i grupa od još 13 zasupnika iz više političkih stranaka u Zastupničkom domu FBiH, nakon čega je upućen u proceduru prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, oštro su se usprotivili Sindikati u Kantonu Sarajevo, koji godinama na uštrb nekoliko drugih kantona u FBiH Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine krčmi novac kojim im pripada zbog nepravednog načina raspodjele novca od javnih prihoda u ovom entitetu.

Prema nekim procjenama, zbog dosadašnje raspodjele javnih prihoda, Tuzlanski kanton je izgubio između 300 i 400 miliona KM.

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, udruženje “Dajte nam šansu” i “Tri plus” poslali su saopćenje nakon sastanka naglasivši da imaju potrebu oglasiti se i poslati snažno upozorenje svima koji nasilnim ukidanjem pondera 2 Kantonu Sarajevo žele potpuno paralizovati procese u glavnom gradu BiH i Kantonu Sarajevo.

Pozivaju predsjednike parlamentarnih političkih stranaka Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, Fahrudina Radončića, Edina Fortu i Elmedina Konakovića da javnosti saopće koji je stav njihove političke stranke po ovom pitanju, a ne da se, kako navode, kriju iza zastupnika koji se žele vratiti u svoje mjesto i pohvaliti da su oštetili Sarajevo i uzeli par miliona KM od Sarajeva.

– U vremenu najvećih udara na državu Bosnu i Hercegovinu vrši se i napad na glavni grad Bosne i Hercegovine jer je jasno iz stavova HDZ-a koji sa uživanjem očekuju uzimanje miliona od Sarajeva, da se time slabi glavni grad i prebacuje taj novac u sredine koje su pod kontrolom HDZ-a – navode Sindikati.

Ističu da zastupnici iz drugih sredina svjesno govore neistine svojim građanima i obećavaju med i mlijeko samo ako uzmu milione od Sarajeva.

– Istina je drugačija. Ono što kantonalne vlade nisu uradile sa stotine miliona KM povećanja u budžetu proteklih godina, kao što nisu povećale prava građana tih kantona, neće uspjeti ni sa 10-ak miliona KM koje bi oteli od Sarajeva. Neodgovorni političari svjesno iznose spin da Sarajevo uzima nečiji novac, a istina je da bi Kanton Sarajevo imao više novca po bilo kojem ekonomskom kriteriju nego što to danas ima – navode.

Podržavaju, kako dalje navode, inicijativu za donošenje novog Zakona o raspodjeli javnih prihoda, ispravljanje nepravde prema pojedinim dijelovima BiH i stvaranje preduvjeta za još efikasnije ubiranje direktnih i indirektnih poreza.

– Smatramo da proces koji su započeli pojedinci ne rješava sistemski probleme raspodjele, a Kanton Sarajevo dovodi u stanje mogućeg bankrota. Ponuđeni Zakon donosi se silom ruku u Parlamentu FBiH bez ekonomskih argumenata i ozbiljnih parametara. Podsjećamo da je Vlada FBiH dala negativno mišljenje na predmetni Zakon, a svakodnevno ekonomski stručnjaci i analitičari upozoravaju na negativne posljedice koje će uslijediti ukoliko se Zakon usvoji. Od svih političkih stranaka, zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH tražimo da shvate ozbiljnost situacije i ovaj siledžijski proces zaustave! – poručili su.

Od Vlade FBiH traže da “hitno u proceduru pošalje novi Zakon o raspodjeli javnih prihoda i krene u rješavanje ovog problema”.

– Podsjećamo da Kanton Sarajevo uplaćuje na JRT ubjedljivo najveći iznos sredstava od kojeg se u budžet Kantona vraća manje od 15% uplaćenih sredstava. Pozdravljamo ideju o registraciji velikih javnih preduzeća u drugim kantonima i decentralizaciji još nekih procesa.

Podsjećamo da se ponderisanje u korist ostalih kantona već dešava u oblasti cestogradnje, projekata za zapošljavanje i još nekih u kojim su znatno veći iznosi sredstava izdvojeni za druge kantone. Od svega, najstrašnije zvuči činjenica da se ukidanjem pondera 2 Sarajevu potpuno derogira iznos uplaćenih sredstava i nagrađuju se oni kantoni u kojim se fiskalni račun nikad i ne ukaže! Tim kantonima ovakav prijedlog najviše odgovara – kazali su.

Ističu da ukoliko se ne shvati ozbiljnost situacije biće prisiljeni da pozovu vlasti u Kantonu Sarajevo na ukidanje tržišne i drugih inspekcija koje kontroliraju izdavanje računa i još neke radikalne mjere kako bi zaštitili sistem.

– Teret će trpjeti i vaša djeca koja danas imaju besplatno obrazovanje na sarajevskim univerzitetima i u školama, a kojima će biti ukinuto besplatno studiranje a školarina će biti mnogostruko veća. Bez bilo kakvih političkih primjesa upozoravamo sve aktere na političkoj sceni da budno pratimo ponašanje svih zastupnika, slušamo argumentaciju i donosimo sud. Donesite novi Zakon, poslušajte struku i unaprijedite sistem – zaključili su.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.