Drugo ove sedmice: Danas novo ročište na suđenju za sumnjivu nabavku respiratora

by Tuzla Info
| 10:15

Danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, koji se vodi protiv premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih.

Novalić je, kako javlja reporter portala Klix.ba, ušao u sudnicu prije ostalih, kao i na prethodnim ročištima. U pratnji advokata na Sud BiH stigli su osumnjičeni Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Jelka Milićević.Na prošlom ročištu vještak Tužilaštva BiH izjavio je da je u laptopu optuženog Fikreta Hodžića pronašao fakturu nastalu kombinacijom dva dokumenta, odnosno dodavanjem slike pečata sa zvijezdom i kineskim slovima.

On je vještačio i hard disk s telefona Kristijana Marića, gdje je pronašao tri dokumenta koji su nastali umetanjem fotografija. Dodao je da je na fotografiji zvijezda s kineskim slovima. Marić je saslušavan kao svjedok Tužilaštva na prethodnim ročištima i govorio je o ostvarivanju, kako piše Detektor, ekstra profita kroz ugovor s firmom “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Hoždić, za nabavku respiratora.

Kao svjedok Tužilaštva saslušana je i Vesna Kočević, čija je agencija vodila knjigovodstvo “Srebrene maline”, sa sjedištem u Srebrenici.

Podsjećamo, vlast Federacije Bosne i Hercegovine je nedugo nakon početka pandemije koronavirusa 2020. iz Kine kupila 100 respiratora za više od 10 miliona KM. Suđenje optuženima je počelo početkom prošle godine.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.