Koliko su jake opstrukcije: Da li je upitno održavanje Općih izbora u BiH?

by nedim
| 10:04
0606 izbori

Ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za isplatu četvrtine sredstava potrebnih za organizaciju predstojećih Općih izbora. U zahtjevu, kako je navedeno iz državnog Ministarstva finansija, uočen je niz nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda, piše BHRT.

Iz Centralne izborne komisije su poručili da će sačiniti novi operativni plan, kao i da je sve urađeno po zakonu. Je li upitno održavanje izbora u oktobru ove godine?

Osim što bi proces održavanja izbora mogao biti ugrožen, ako ne bude usvojen državni budžet, mogao bi, kako su kazali iz Centralne izborne komisije, biti ugrožen i proces pripreme izbora. Za ovu prvu kvartalnu fazu osiguravanja procesa javnih nabavki, potrebno je nešto više od milion maraka. I tu, sada, nastaju problemi.

Ministarstvo finansija upozorilo je Centralnu izbornu komisiju da su u operativnom planu za posebne namjene uočene neregularnosti prilikom planiranja rashoda za prvo tromjesečje ove godine. Pozvali su i na tumačenje Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne izborne komisije, pak, poručuju – sve je rađeno po zakonu.

U tijeku trajanja privremenog financiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni proračunom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog financiranja budu prikupljeni od neizravnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije odobrilo operativni/dinamički plan Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, koji je uključivao program posebne namjene “Opći izbori”, tumačeći da se u konkretnom slučaju radi o “novom programu posebne namjene” što, po mišljenju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, nikako ne može biti slučaj. Shodno navedenom, Kolegij Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je dao nalog Sekretarijatu Centralne izborne komisije da sačini novi operativni/dinamički plan.

Nije ovo prvi put da se u Bosni i Hercegovini problematizira finansiranje izbora, a onda i upitnost održavanja. Poznavaoci izbornog proecsa u našoj zemlji poručuju da za održavanje izbora novca ima, samo je za to potrebna politička volja, koje odavno u Bosni i Hercegovini nema.

Eventualno neodržavanje izbora moglo bi dovesti do kršenja ljudskih prava, a onda i do blokade svih procesa u državi.

VEHID ŠEHIĆ, Forum građana Tuzla

“Niko nema pravo u ovoj državi da onemogući građanima pravo da biraju i budu birani, to je kršenje Ustava i ljudskih prava i to je neprihvatljivo. Nadam se da će uskoro biti osigurana sredstva, ako ne voljom političara onda pritiskom međunarodne zajednice”. 

A, ofanziva međunarodne zajednice nastavlja se naredne sedmice, kada se očekuje ko zna koji po redu sastanak oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Bez obzira kakav ishod pregovora bude, iz Evropske unije uvjeravaju da će izbori u oktobru biti održani.

JOHANN SATTLER, šef Izaslanstva EU u BiH

“Bez obzira da li će se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati. Imate Izborni zakon, takav kakav jeste, sa svojim nesavršenostima, nije idealan, imate Centralnu izbornu komisiju i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu sa Izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u oktobru će biti održani”.

Državne institucije od prošle godine funkcioniraju na osnovu odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o privremenom finansiranju. Ova odluka obnavlja se svaka tri mjeseca i ne dopušta nikakve nove troškove ili ulaganja u odnosu na posljednji državni budžet, koji je usvojen 2020. godine. Inače, za održavanje Općih izbora potrebno je blizu deset miliona maraka.