Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Bošnjaci su dobili vjetar u leđa od stranaca

by nedim
| 15:43

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno “satrli” Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca.

“Prije svega, onih koji su se vratili u američki State Department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba. Oni koji su gradili svoje pozicije i karijere na dešavanjima u BiH, odnosno na destabilizaciji Srba, sada se vraćaju ponovo, da neke rigidne metode koje su ranije primjenjivali ponovo čine protiv nas. Međutim, treba se prisjetiti da Amerika ima i neko drugo vrijeme, ono Trumpovo vrijeme i ne znači da će oni ostati dovijeka, tako da mi moramo preživjeti, to je sva suština politike koju vodim”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da u RS-u navodno nema nikakvih pokreta koji bi ukazivali na bilo kakvo nasilje ili manifestaciju sile.

“Ali to nije dovoljno, muslimani su, umjesto da su pokazali spremnost da sa Srbima sarađuju i da poštuju Ustav, pokazali spremnost da to ne poštuju, naivno vjerujući da će ogromna sila međunarodnog faktora ono što je nametnula zadržati i nametnuti jedno stanje: `Eto, ne može se to sada dirati`”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da to tako može samo privremeno da izgleda.

“Ono što je nama uzeto od međunarodnog faktora je kršenje Dejtonskog sporazuma. To za nas nikada neće biti definitivno, niti legalno. U ovim trenucima vidimo da se digla ogromna hajka u cijelom svijetu. Vidjet ćemo. Šta je racionalno učinit ćemo. Mi od naših prava nećemo odustati. Mi samo tražimo ono što nama pripada i što je nama potpisom dato. Ništa drugo ne tražimo”, ponovio je po ko zna koji put Dodik, prenijela je Srna.

Poručio je i da “Republika Srpska nije zainteresovana za neke koncepcije BiH koje idu za tim da se razgradi RS, da ukinu konstitutivne narode i da ta BiH treba da buda sreća za sve narode”.

“Naravno nije, nije sreća ni za muslimane. U svakom slučaju vidimo da oni istrajavaju u tom svom konceptu, a sad su dobili vjetar u leđa u pogledu nekih stranaca, prije svega onih koji su se vratili u State Department”, rekao je Dodik.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.