Pogoršana epidemiološka situacija: FBiH uvodi nove mjere!

by nedim
| 13:38
1603 maske policija

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez upozorio je danas na pres-konferenciji upriličenoj nakon sjednice tog tijela da ovako veliki broj zaraženih koronavirusom za sobom vuče nove mjere.

Stoga su donesene restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz VPT pravilo može prisustvovati do 200 ljudi, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena i kantonalni štabovi mogu uvoditi samo restriktivnije mjere, kaže Čerkez, te ne mogu praviti odstupanja u okupljanju.

Također, od sada potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

“Tri doze vakcine su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi”, kazao je Čerkez.

Apelirao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog štaba, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

“To je važno kako bismo održali privredu i maksimalno normalan život koliko je moguće jer se varijanta omicron vrlo brzo širi, dosta brže od delta varijante”, podvukao je Čerkez.

Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i labaratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić upozorio je na povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom, a problem predstavlja nezadovoljavajuća stopa vakcinisanih zbog čega je pozvao na odgovornost i poštivanje mjera.

Skočibušić je kazao da je 150 inficiranih stanovnika na 100.000 ozbiljno stanje.

Iznio je i podatke o broju zaraženih u svim kantonima Federacije napominjući da je znatno povećan broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu, dodajući da je trenutna incidenca 320 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika.

On smatra da je to zabrinjavajuća brojka, a ovakvo stanje uvjetovano je, kaže, vjerovatno i pojavom omicron genetske varijante virusa.

“U odnosu na prošlu sedmicu ključni parametri su da se broj novopotvrđenih slučajeva povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca za 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj preminulih za 39 posto u odnosu na porošlu sedmicu”, podvukao je.

Skočibušić je kazao da omicron ima svoje genetske karakteristike, ali on i dalje stvara veliko opterećenje za zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem općenito te će biti potrebno uvođenje drugačijih mjera i načina ponašanja.

Proces imunizacije je u toku, a sada je u fokusu apliciranje treće doze koja je dostupna na svim mjestima gdje se vrši vakcinacija.

Prošle sedmice aplicirano je 10.847 treće doze, a najviše u Kantonu Sarajevu, ali se mnogo ljudi vakcinisalo drugom dozom i to 3.500 osoba, dok je 2.000 prvi put vakcinisano te je Skočibušić pozvao sve da se vakcinišu i da to bude jedna od mjera u borbi s ovim valom pandemije.

Najveći problem je, kaže, provođenje mjera, te je pozvao da se poštuju mjere i pokaže solidarnost, piše Fena