U saopćenju Evropske unije, u čijem potpisu stoji Peter Pano, glasnogovornik Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU, navodi se da su takva retorika i postupci dodatno pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj Bosni i Hercegovini te dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

Navodi se kako “oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom evropskom perspektivom koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj BiH”.

– Proslave u entitetu RS također nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud BiH – kaže se u saopćenju.

Ističe se “kako je Evropska unija više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama”.

– Rukovodstvo RS-a trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina – dodaje se.

Naglašeno je “kako EU žali zbog podrške drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”.

– Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana – navodi se u saopćenju i “pozivaju čelnici, uključujući i vodstvo entiteta RS da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija”.

– Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU – stoji u saopćenju Evropske unije.