Nakon američkih sankcija: Protiv Dodika, Kukića i Tegeltije krivične prijave i u Tužilaštvu BiH

by nedim
| 12:55

Iz Kolicije “Država” kažu kako Bosna i Hercegovina je već duže vrijeme u najtežoj političkoj i ustavnoj krizi u posljednjih nekoliko decenija, a kriza se svakim danom produbljuje bez izvjesnog rješenja.

Širenje straha, politike podjela i blokade državnih institucija od strane nacionalističkih subjekata s ciljem prikrivanja vlastite korupcije i ostanka na vlasti po svaku cijenu, kao i pasivno ponašanje “probosanskih snaga”, državu će dovesti u zarobljeno stanje iz kojeg će teško moći izaći.

“Sankcije SAD-a i obilježavanje neustavnog dana entiteta Republika Srpska, samo su posljedice političke, institucionalne i ustavne krize kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi”, naveli su iz koalicije “Država”.

Da li je moguće da SAD izriče sankcije domaćim političarima zbog njihovog koruptivnog i neustavnog djelovanja, a da naše Tužilaštvo nema saznanja o takvim radnjama?

“Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH reaguje, a policijske i sigurnosne snage spriječe eskalaciju krize i potencijalne kobne posljedice”, dodaju.

Koalicija “Država!” će u ponedjeljak predati krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv pojedinaca koju su predmet izvještaja ministarstva finansija SAD-a, zbog koruptivnih radnji i rušenja ustavnog sistema Bosne i Hercegovine, kao i protiv onih koji budu učestvovali u organizaciji neustavnog dana entiteta RS.

Samo konkretnim koracima s jasnom individualnom odgovornošću ka rješavanju nagomilanih problema možemo promijeniti stanje u kojem se država nalazi i riješiti trenutnu krizu, saopšteno je.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.