Dodik napao i ministarku spoljnih poslova Njemačke: Nema pojma o životu u BiH!

by nedim
| 18:56

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS Milorad Dodik izjavio je da nova ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da, kako je rekao, “nema pojma o životu u BiH” jer nikada nije bila tamo.

Dodik je u intervjuu za nemački “Velt” napomenuo da zna šta znači početak mandata i da nova ministarka ima svoje ambicije.

“Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka, ili bilo koja druga država, trebalo da vlada našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 odsto glasova. A ministarka predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto da postigne. Uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikada nije bila ovdje”, kazao je Dodik, a prenosi klix.ba.

Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju da imenuju potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a da ga potvrdi Savjet bezbjednosti UN.

“Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin (Kristijan) Šmit mora da prođe kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo da dozvolimo da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu, pa nije visoki predstavnik”, kazao Dodik.

Naglasio je da, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može da se očekuje da će Rusija da podrži njen prijedlog za visokog predstavnika.

“Lično sam se sreo sa Putinom mnogo puta, pa i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nije kao nemačka ministarka”, poručio je Dodik.

On je ponovio da ne želi otcepljenje, nego zaštitu Ustava BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.