Turković pisala zvaničnicima EU: U jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban je u pravu

by nedim
| 19:58

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, uputila je pismo visokim europskim zvaničnicima povodom nedavnih izjava mađarskog premijera Viktora Orbana.

Turković je pismo poslala visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, mađarskom šefu diplomatiju Peteru Szijjartu, kao i francuskom ministru vanjskih poslova Yvesu Le Drienu.

Ministrica Turković je svoje pismo adresirala na francuskog šefa diplomatije zbog toga što ova zemlja uskoro preuzima predsjedavanje Europskom unijom.

– Izjava premijera Orbana na konferenciji uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine, rekla je Turković.

Podsjeća da je Vijeće EU usvojilo zaključke Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a u kojima je Komisija navela 14 ključnih prioriteta za pridruživanje naše zemlje Europskoj uniji. Ističe kako nijedan od tih prioriteta ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti.

– Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih europskih kriterija, principa i dostignuća Europske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine. Političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Europske unije u Bosni i Hercegovini, već i ideju Europe kao progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih, kazala je ona.

Turković je kazala kako bi bilo dobro da EU otvoreno i transparentno kaže ako je došlo do promjene politike proširenja, u pravcu u kojem je govorio Orban.

– Ako je, zaista, došlo do promjene europske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori i ako se sada u procesu europskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost, tražimo da se to registruje otvoreno, transparentno i zvanično, istakla je Turković.

Naglasila je kako je Viktor Orban u jednom dijelu svojih izjava bio upravu, kada je govorio o Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina je stoljećima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Europske unije po ovom pitanju upoznaje sa građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije. Također, želimo naglasiti da je u jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban u pravu: Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu, rekla je ona.

U zaključku svog pisma, Turković je istakla kako je svijet u kojem politička moć, vjerska pripadnost, rasa ili etničko porijeklo definiraju individualna i kolektivna prava, zapravo svijet aparthejda, nepravde i zločina.

– Europa koju poznajemo i kojoj geografski i duhovno pripadamo, stala je protiv takve politike. Nadamo se da će tako i nastaviti, zaključila je ministrica Turković, piše Oslobođenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.