Tegeltija: BiH i Hrvatska imaju dobre odnose, ali se prikazuje drugačije

by Tuzla Info
| 11:28

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao je da BiH I RH imaju dobre ekonomske i političke odnose i da se razvijaju iz godine uz godinu uz, kako kaže, pokušaje pojedinaca da se ti odnosi prikažu drugačije.

“U fokusu sastanka bili su ekonomski odnosi i konstatovano je da su na veoma visokom nivou. Hrvatska spada u tri najvažnija vanjskotrgovinska partnera BiH, a obim trgovine s RH je više od 10 posto. Veliki pad u razmjeni iz 2020. godine smo nadoknadili u prvih 10 mjeseci ove godine i očekujemo da će se naša razmjena premašiti 2 milijarde eura”, kazao je.

Tegeltija je govorio da o zajedničkim projektima Hrvatske i BiH poput mosta Svilaj, mosta u Bosanskoj Gradišci te potpisanom sporazumu o rekonstrukciji svih mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku.

 

“Postoji saglsnost da se gradi novi granični prijelaz koji će povezati RH i BiH u području Brčko Distrikta jer se trenutni GP nalazi u gradu i otežava komunikaciju”, dodao je.

 

Teme su bile i južna gasna konekcija, kao i Trgovska gora.

 

“BiH je zainteresovana da ima i južnu i istočnu gasnu konekciju. A Hrvatska je uradila da je približi, na 60 kilometara do granice s BiH. BiH će dobiti alternativne izvore snabdijevanja gasom. Za nas je od važnosti da uspostavimo zeleni koridor s EU, a jedino to možemo raditi s Hrvatskom. To bi bio prvi kopneni zeleni koridor EU sa zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je.

 

Tegeltija je izjavio da je prenio kolegama iz Hrvatske da bi bilo najbolje da pronađu drugu lokaciju za odlagalište nuklearnog otpada umjesto Trgovske gore kako se ne bi napravilo međusobno nepovjerenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da danas nisu preskočili ni temu reforme Izbornog zakona BiH, a da se razgovarali i o zajedničkoj sjednici vlada BiH i Hrvatske te velikom ekonomskom forumu koji bi okupio privrednike, prenosi Klix.