Bećirović pisao ambasadorima: Pomozite BiH da se osposobi za odbranu

by nedim
| 10:25

Državni zastupnik i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović uputio je pismo najvažnijim ambasadorima u našoj zemlji poručivši da im, kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini, želi predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prijenosa nadležnosti unutar BiH.

Na samom početku iznio je “dvije temeljne činjenice o postdejtonskom i preddejtonskom prijenosu nadležnosti”.

– Nijedna nadležnost na nivou države Bosne i Hercegovine nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica – navodi on za postdejtnoske prijenose.

Za preddejtonske prijenose nadležnosti kaže kako su “većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete zbog višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure”.

– Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine…

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.